Kenyér pár perc alatt

Teljes kiőrlésű lisztből szódás zsemle
Vrábel Kriszta

Nincs dagasztás, nincs kelesztés, nincs adalék. Mentő ötlet, ha rájöttünk, egy gramm kenyér sincs otthon, a közeli bolt már bezárt. (Ha nem zárt volna be, ott úgyis csak valami vackot lehet kapni.) Tovább Tovább

Vrábel Kriszta

Nincs dagasztás, nincs kelesztés, nincs adalék. Mentő ötlet, ha rájöttünk, egy gramm kenyér sincs otthon, a közeli bolt már bezárt. (Ha nem zárt volna be, ott úgyis csak valami vackot lehet kapni.) Tovább Tovább

tkszodaszsemlek

Ha tudatosan szeretnél étkezni, résen kell mindig lenni. Ez a fő szabály. Elég egy pillanatra nem figyelni, óvatlanul valamit a kosárba dobni és kész is a baj. Így jártunk a napokban a Tesco Finest ősz búzás veknivel. 3-féle adalék cukor rejtőzött benne. : (( 1600 Ft/kg árét. Köszi!

Tudom, nem mindenki van jó barátságban a kelt tésztákkal, kenyérsütéssel pedig igazán nem kell tartani a művelettől. Nincs benne semmi bonyolult, készítsünk el pár receptet, és hamar ráérzünk, mikor jó egy kelt tészta, meddig kell gyúrni, dagasztani, keleszteni. Utána már mérés nélkül, szemre és érzésre is menni fog.

A ma megjelent Nők Lapja Konyha Desszert különszámba csak én 19 különböző kenyeret sütöttem és fotóztam, szerzőtársaim pedig hasonló mennyiségeket. : )  Az első lépésekhez szuper segítség, gyakorlottaknak pedig új ötletek tárháza lehet a kiadvány.

Egyik kedvenc receptemet mutatom meg, a villámgyors, szódás kenyeret/zsemlét. Amolyan “pikk-pakk összekever, majd süt” recept. Tényleg szinte nulla a ráfordított energia.

A másik ilyen kedvencem, a szintén hasonlóan kevés energiabefektetéssel járó dagasztásmentes kenyér teljes kiőrlésű lisztből. Ezt sajnos nem ehetjük azonnal, mert jó, ha 12 órát kel a villámgyorsan összekavart tészta. De ettől a hosszú kelesztéstől lesz mennyeien lukacsos, könnyű, ciabatta-szerű a tésztája. Mindezt tk. lisztből! : ) A következő kép bal felső részén láthatjátok.

Kenyérsütésre fel! Enni pedig csak módjával.

kenyerek

4 kenyér a 19-ből

 

Hozzávalók

25 dkg tk. búzaliszt, 20 dkg tk. tönkölyliszt+a formázáshoz, 1 kk. só, 2 kk. szódabikarbóna, 4 dl kefír
  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokon. A liszteket keverjük el egymással, a sóval, szódabikarbónával.

  2. Adjuk hozzá a kefírt, pár perc alatt, dagasztókarral dolgozzuk össze a tésztát, dagasztani nem kell, akkor kemény lesz a tészta!

  3. Osszuk a ragacsos tésztát 10 egyenlő részre, lisztezett kézzel formázzunk a tésztából sütőpapírral bélelt sütőlemezre 2-3 cm magas korongokat, vágjunk beléjük éles késsel keresztet, szórjuk meg a felszínüket liszttel, süssük kb. 25 perc alatt készre. Háromszorosára magasodnak a zsemlék.

 
 
 
Megosztom
 

27 megjegyzés

  1. Illés tímea mondta:

    Szia Kriszta,

    Júniusi naptárkép nem lesz? Háttérképeim évek óta Tőled töltöm le, remélem nem hagysz fel vele.
    Köszönöm, Timi

    2016. 06. 15.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Szia! Nem, lesz, ígérem,már le is fotóztam, de nem volt időm feltenni. a napokban jön!

      2016. 06. 15.
  2. Laci mondta:

    Kedves Kriszta!

    Van esetleg jó beszerző helyed, ahol lehet normális, többféle lisztet is kapni?

    Előre is köszönöm!

    2016. 06. 15.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      DM, bár nem olcsók itt a lisztek, de én innen is szoktam és ez az, ami mindenhol van.

      2016. 06. 15.
    • czakobori mondta:

      Kedves Laci!

      Én a magyarkosar.hu honlapról szoktam rendelni, mindenféle lisztet beszereznek, és az egyik legtisztább, legjobb magyar malom, a pásztói malom lisztjeit is árulják. és nem drága!
      üdv,
      -bori-

      2016. 11. 08.
      • Vrábel Kriszta mondta:

        Bori! Köszi a tippet mindeki nevében! : )

        2016. 11. 08.
  3. Kati mondta:

    Gyönyörűek a kenyerek és a képek! Megkérdezhetem, hogy mit használsz háttérként? Hol lehet ilyen konyhapultot venni?
    A lányom próbálgat fotózgatni és szeretne valami hasonlót, gondoltam meglepném szülinapjára ezzel.
    Előre is köszönöm!
    K.

    2016. 06. 16.
  4. Vrábel Kriszta mondta:

    Kati!

    Ez egy fém lemez, ami festéssel, marással öregítve van. Gyakran használom, mert nagyon szépen lehet rajta fotózni.
    Javaslom ezt az oldalt: http://www.fotohatterek.hu rendeltem innen háttereket, egész jók. Szerintem ajándék lenne, ezek linóleum-szerűre nyomott hátterek. Könnyen kezelhető. Ha nem a háttéren van az élesség, nem látszik, hogy nem fa, fém, kő…

    2016. 06. 16.
  5. Aliz mondta:

    Szia, miert fontos,h ketfele liszt legyen benne? Ha csak tk.buzaliszttel készítem? Es kefir helyett lehet esetleg hazi joghurtot hasznalni? Vagy csak probalkozzak!? 🙂

    2016. 06. 19.
  6. Vrábel Kriszta mondta:

    Aliz!
    mindig van itthon 3-4 féle lisztem, szeretem őket keverni. Természetesen sütheted csak tk. búzából is. És igen, joghurttal is lehet.

    2016. 06. 20.
  7. Móni mondta:

    Régen nagyon sokszor sütöttem otthon kenyeret, de az utóbbi időben egyre kevesebb időm van a konyhában tevékenykedni. Annyira jó volt, mikor elkészült a kenyér, kitettem az asztalra és az egész konyhát körbelengte a finom, friss kenyér illata. Mióta kevesebb időm van, virágot veszek mindig és azzal illatosítom a lakást, mivel nem szeretem a nem természetes illatosítókat. http://www.riodesign.hu/disztargy/globo-vaza Vettem több vázát is hozzájuk, többek között egy hasonlót is. A receptért hálás vagyok! Ha lesz időm, elkészítem! 🙂
    Üdv, Móni

    2016. 06. 21.
  8. Kriszta mondta:

    Kriszta! Fantasztikusak ezek a kenyerek! Most mar csak a Te receptjeidbol sutok es imadjuk oket!!! Es igen, en is keverem a liszteket 🙂 Kedvencem a Graham-liszt – tk. roszliszt parositas 🙂

    2016. 06. 22.
  9. Vrábel Kriszta mondta:

    : ))) Örülök. Nálam a tk. rozs, tönkölybúza, zabpehelyliszt, durumliszt valamelyike egy állandó szereplő, de van, hogy mind a négy.
    Nagyon ajánlom a dagasztás mentes, hosszú kelesztésút, lukacsos, ropogós héjjal, annak ellenére, hogy nem fehérített, finomított lisztből van. Ehhez nagyon jó a tk. tönköly, durum keveréke

    2016. 06. 22.
  10. Zsofi mondta:

    Sziasztok
    A ch/db adatot esetleg kiszámolta valaki? Ha nem, kimatekozom csak lusta vagyok .. 🙂
    Köszi!

    2016. 06. 24.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      lemaradt, bocsánat: 10 dkg-ban 33 gr kb. a CH egy zsemle 9-10 dkg-s

      2016. 06. 27.
  11. Èva mondta:

    Szia! A másik kedvenced, a dagasztàs mentes kenyèrnek a receptjèt hol talàlom? Nagyon jól nèz ki.. 😃

    2016. 06. 30.
  12. Andi mondta:

    Kedves Kriszta!

    Gluténmentes lisztekből is lehet otthon finom kenyeret sütni? Ha igen, mire kell figyelni? Köszi.

    2016. 07. 16.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Andi!
      Ritkán sütök gluténmentesen, nagy tapasztalatom nincs ebben, párszor készítettem, de akkor pl. kukoricalisztből vagy kukoricaliszt/riszliszt/zabpehelyliszt keverékéből ugyanúgy dagasztottam a kelt tésztát és ugyanúgy sütöm.

      2016. 07. 20.
  13. zsofi mondta:

    Szia Kriszta! Hőlégkavaráson kell sütni?

    2016. 08. 09.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Nem, elég sima alsó-felső sütéssel. De ga úgy tapasztaltad, hogy egyenletesebben süt a sütőd légkeveréssel, lehet úgy is, persze. De akkor sztem mindig egy kicsit melegebb.

      2016. 08. 09.
  14. Nagy Szandra mondta:

    Szia Kriszta!

    Egy olyan kérdésem lenne, hogy frissen sült házi zsemlét szeretnék csinalni a családnak hétvégén. Viszont nem akarok a tészta bekeverésével reggel időt tölteni. Az alapanyagokat nézve szerintem megvalósítható, de azért gondoltam biztonságképpen megkérdezem 😊. Ha este bekeverem a tésztát, megformázom a bucikat és frissentartó fóliával beteszem a hűtőbe, reggel kivéve süthető/finom marad a tészta, ugye? 😊
    Köszönöm a segítséget!

    Szandi

    2016. 08. 10.
  15. Enikő mondta:

    Szia Kriszta !

    A kenyerek hány napig állnak el ill. hogyan tárolod őket ?
    Előre is köszönöm

    2016. 08. 13.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Enikő!
      bocsánat, a kései reagálásért, nyaraltunk. 4-5 napig elállnak, ha kicsit kezd száradni, szeletelve át szoktam pirítani a kenyérpirítóban. Konyharuhába tekerve tartom.

      2016. 08. 22.
  16. Jana mondta:

    Szia Kriszta, nagyon guszta kenyerek! A kefír lecserélhetjük joghurtra?

    2017. 10. 11.
  17. silvi mondta:

    szia Kriszti…
    erdeklodenk, hogy nalunk nem lehet kapni kefirt, lehet helyettesiteni gorogjoghurttal? 10 % os-al?
    koszi a valaszt.

    2017. 10. 29.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Silvi, igen, kefír helyett lehet használni joghurtot is.

      2017. 10. 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



 

A legjobb téli zöldségleves

Minden fakszni nélkül
Kategória nélkül, recept
 

Baklava szénhidrátdiétába illesztve?!

Fából vaskarika?
recept
 

A szuperszénhidrátok

Hüvelyesek
Kategória nélkül, recept
 

Fetás-sonkás görögdinnyesaláta

Kánikulasaláta
Kategória nélkül, recept
 

Mentás nektarinhabtorta

könnyű nyári tízórai/uzsonna
recept
 

Nyári kedvenc

Bazsalikompesztós zabsaláta grillsajttal
recept
 

FagyiszezON!

A legjobb hűsítő
recept
 

Spenótos újkrumplifőzelék

Így már lehet
recept
 

Fast food lassú változatban

Csirkés tortilla
recept
 

Húsvéti kalács

Tönkölylisztből
recept