Pár perc a feszes felsőtestért

Nekem nagyon bevált
Vrábel Kriszta

Nem egy legújabb csodamódszer, amely két hét alatt (nulla befektetéssel) ígér strandformát, nyugalom. : ) Ilyen módszer nincs. Amit hosszú idő alatt pakoltunk magunkra, nem fog varázsütésre, izzadás nélkül távozni. Ám visszatérve a címhez, napi pár perc, bárhol, eszköz nélkül végezhető, és nagyon látványos eredményt ad. Természetesen nem magában, hanem akkor, ha kiegészítőként használjuk más mozgáshoz. Mindenki ismeri, de senki nem használja helyesen a nevét. Szabad a gazda, hogy mi az? Tovább Tovább

Vrábel Kriszta

Nem egy legújabb csodamódszer, amely két hét alatt (nulla befektetéssel) ígér strandformát, nyugalom. : ) Ilyen módszer nincs. Amit hosszú idő alatt pakoltunk magunkra, nem fog varázsütésre, izzadás nélkül távozni. Ám visszatérve a címhez, napi pár perc, bárhol, eszköz nélkül végezhető, és nagyon látványos eredményt ad. Természetesen nem magában, hanem akkor, ha kiegészítőként használjuk más mozgáshoz. Mindenki ismeri, de senki nem használja helyesen a nevét. Szabad a gazda, hogy mi az? Tovább Tovább

Ez a fekvőtámasz. Az egyik kedvenc gyakorlatom, majdnem minden nap végzem, mert szuper eredményt ad, és mindig találok rá pár percet, hogy elvégezzem. Van, hogy éppen főzés közben. Komolyan, nem viccelek, két keverés között csinálok egy ismétlést. Vagy zuhanyzás előtt, vagy öltözködés közben, esti lefekvés előtt. Bármikor, ha idegen nem lát. : )

10 ismétlésről indultam (hasonlóan a futáshoz), majd egy jó fél év alatt elértem, az  5-8×20 ismétlést. Napi 10 perc se. Viszont rengeteg izmomat megdolgoztatom vele, a plank mellett azt gondolom, ez az a gyakorlat, amely szép, tónusos felsőtestet eredményez lányoknak. A legproblémásabb testrészünket teszi rendbe.

Ugyanis (eddig) azt gondoltuk, a fekvőtámasz fiúknak való feladat. Már az általános iskolában is lebeszéltek róla minket. Amíg fiúk mentek fekvőtámaszozni, a lányok addig ugróköteleztek. Pedig rettentően hatékony főleg, ha a befektetett időt nézzük az eredmény tükrében.

Eddig, mindenki aki megfogadta a tanácsom és csinálni kezdte, csak hálálkodott érte.

No, de miért írtam, hogy nem használjuk helyesen a kifejezést? Olvassátok el Szántó Sándor, a CrossFit Trafo szakmai vezetőjének cikkét a fekvőtámaszról: hogyan kezdjünk neki, hogyan tartsuk magunkat helyesen, hogyan építsük fel az egyre nehezebb mozdulatokat.

A képekért külön köszönet a modelleknek, Lovas Viki, crossfit edzőmnek és Boros Karina, edzőtársamnak. : )

Trafo a facebookon itt.

Fekvőtámasz, karhajlítás nyújtás

Mi is ez a gyakorlat?

A magyar szóhasználatban fekvőtámasznak nevezett gyakorlat alatt a címben is említett karhajlítást és nyújtást értjük mellső fekvőtámaszban. Ebből következik, hogy ez egy komplex gyakorlat mely két összetevőből áll össze. A gyakorlatok célja, hogy fejlessze törzserőnket illetve a felsőtest és a karok erejét, végrehajtás módjától függően azok robbanékonyságát vagy állóképességét.

Elsőként a kiinduló és befejező pozícióként szolgáló fekvőtámaszt szükséges jobban kivesézni.

Ezt hívják hivatalosan fekvőtámasznak

Ezt hívják hivatalosan fekvőtámasznak

Fekvőtámasz mint önálló gyakorlat, (karhajlítás és nyújtás nélkül):

Mellső fekvőtámasznak nevezzük azt mikor a sportoló két tenyerével a vállai alatt,

kinyújtott karokkal támaszkodik a talajon és eközben törzse és lábai nyújtott megfeszített állapotban a lábujjakon támaszkodnak.

Ez a gyakorlat helyesen végrehajtva nagyfokú törzsfeszítést igényel, amely igénybe veszi a hasi és háti stabilizáló izmokat, a csípő környékének izmait illetve a comb és farizmokat egyaránt. (ezt szeretem benne a legjobban. Kriszta)

A helyes végrehajtáshoz szükséges, hogy a sportoló a csípőjét ne ejtse be a talaj felé, tehát ne az alsó háti szakasz homurulata viselje a terhelést, hanem az azt övező és támogató izmok. A has és a farizmok erőteljes összeszorításával és a lábak összezárásával érhetjük el a teljes feszítettséget a gyakorlatban.

Megjegyzés: Ez a gyakorlat nagyban hasonlít a közismert plank gyakorlathoz, amit hasonló módon végzünk csak alkartámaszt alkalmazunk, minden más jellemző megegyezik a két gyakorlatban. Fejleszteni a bázis gyakorlatot leginkább rövid intervall jellegű végrehajtással lehetséges, illetve egyéb törzserősítő gyakorlatokkal tudjuk.

 

Karhajlítás és nyújtás fekvőtámaszban:

Amikor a fekvőtámasz gyakorlatot már magabiztosan tartjuk akár 1 percen felül is akkor érdemes a karhajlítás-nyújtás gyakorlatok végzésébe belekezdeni.

A kiinduló helyzet a fent megismert forma ebben az esetben is. A karok hajlításának mértéke és a könyök pozícionálása az, ami meghatározó számunkra. Míg a hajlítás mértékében az erőszint illetve egyéb sztenderdek befolyásolhatnak, addig a hagyományos fekvőtámaszban célszerű ragaszkodni egy a testünkhöz kb. 45 fokos szögben tartott könyök pozícióhoz. Tehát a könyököket sem nem kell a testünkhöz szorítani se ne dolgozzunk úgy, hogy azok túlságosan eltávolodnának testünktől. A végrehajtás során ezáltal domináns a háromfejű karizmok(tricepsz) munkája.

A különböző edzés célok és edzésformák más és más sztenderdeket írnak elő, amik lehetnek:

 • A vállak a könyökökkel alkotott vízszintes sík alá történő karhajlítás.
 • Hason fekvésig történő leengedés. Ilyenkor hason fekvésben tehermentessé válnak izmaink, illetve nagyobb mozgástartományban hajthatjuk végre a gyakorlatot.
 • Részismétlések végzése. A mozgás tartomány valamely szakaszában végzett rövid gyors ismétlések.

A gyakorlat progressziói:

Minden esetben olyan változatát kell választani a gyakorlatnak, amely a sportoló egyén képességeinek legmegfelelőbb és azt a saját erőszintjén relatív intenzíven tud végezni.

Példának okáért ha egy 10 ismétléses széria végrehajtás 1 percnél tovább tart és nem teljesülnek a fentebb említett kritériumok akkor egyértelmű, hogy az adott gyakorlat jelenleg nem megfelelő, így meg kell keresni azt a verziót ahol fenntarthatóak a sztenderdek és az intenzitás is kielégítő, valamint a céljainknak is megfelel a gyakorlat.

Általános irányelvként a ránk ható gravitáció csökkentésével érhetünk el könnyebb végrehajtást míg növelve azt nehezíthetjük a gyakorlatot.

Ha még soha nem csináltuk, kezdjük a falnál!

Ha még soha nem csináltuk, kezdjük a falnál!

Egy váll magasságban falfelületnek történő támaszkodás közbeni karhajlítás és nyújtás valószínűleg a legtöbb egyén számára kivitelezhető nehézségek nélkül így ez lehet a progresszió alapja. Innen kiindulva folyamatosan haladva a talaj felé növelhetjük a gyakorlatban ránk ható gravitációt. Különböző magasságokban megtámaszkodva miközben lábak a talajon helyezkednek el, nagyszerűen állíthatjuk erőszintünknek megfelelően a nehézséget. Edzőtermekben padok, dobozok vagy állványokon elhelyezett rudak szolgálhatnak ilyenkor támaszként, illetve bármi, ami stabil támaszkodást tesz lehetővé számunkra. Adott magasságon 5-7 sorozat 8-10 kontrolált ismétlés végrehajtása már előirányozhatja, hogy nehezítsünk a gyakorlaton további magasság csökkentéssel

2. fokozat

2. fokozat

fekvoblog2

A térd letétele is könnyíti a feladatot

Karhajlítás-nyújtás fekvőtámaszban. Ez a hivatalos neve. : )

Karhajlítás-nyújtás fekvőtámaszban. Ez a hivatalos neve. : )

Ha már a talajon végzett fekvőtámasz karhajlítás nyújtás is könnyeddé válik, akkor lehet tovább lépni, kombinálni, akár más eszközökkel kiegészíteni.

A saját súlyos vonalon mozogva tovább, a kéztámasz szűkítése lehet az egyik irány, illetve a végrehajtás tempójának lassítása, asszimetrikus végrehajtások vagy egykezes változatok alkalmazása.

 • A kéztámasz szűkítésével fokozhatjuk a tricepsz munkáját.
 • A tempo lassításával mind a mozgásba mind a stabilizálásba bevont izmoknak hosszabb ideig kell feszített állapotot fenntartaniuk.
 • Első lépés az egykezes fekvőtámasz irányába az asszimetrikus végrehajtás különféle variációi. Egyik kéz dolgozik, míg a másik valami módon tehermentesítésre kerül(feltámasztás)
 • Fekvőtámasz változatok csúcsa az egykezes karhajlítás nyújtás. Ez már mesterfok.
Ha elég erősek vagyunk, fokozatosan megemelhetjük a lábunkat

Ha elég erősek vagyunk, fokozatosan megemelhetjük a lábunkat

 

Otthoni körülmények között, egy stabil kanapé is jó lehet erre a célra

Otthoni körülmények között, egy stabil kanapé is jó lehet erre a célra

Karhajlítás-nyújtás kézállás helyzetben, kipping technikával. 8itt láb behúzás mellkashoz, karnyújtással egyszerre lábnyújtás). A kedvenc gyakorlatom lett. Már megy a 100 is belőle, pedig az elején a 10 sima is alig ment. Hajrá, lányok, nincs lehetetlen!

Karhajlítás-nyújtás kézállás helyzetben, kipping technikával. itt láb behúzás mellkashoz, karnyújtással egyszerre lábnyújtás). A kedvenc gyakorlatom lett. Már megy 100 belőle, pedig az elején a 10 sima is alig ment. Hajrá, lányok, nincs lehetetlen!

Összegzés:

A fekvőtámasz tartás és az abban végzett gyakorlatok nagyszerű fokmérői a törzs energia közvetítő képességének a felső és az alsó végtagok között. Fontos a gyakorlatok progresszív végrehajtása. Amennyiben a sportoló nem képes a teljes feszítettség fenntartására statikusan (tehát álló helyzetben) legalább annyi ideig ameddig a számára megadott ismétlészámok tartanának, akkor olyan módosítást kell végezni a gyakorlaton, amit a saját erőszintjén hatékonyan és biztonsággal tud kivitelezni.

Összetett gyakorlat mely megdolgoztatja testünk jelentős részét és kiegészítve húzó illetve guggoló és/vagy csípő hajlító gyakorlatokkal (elemelés, lengetés, stb.) remek fejlesztő edzéseket kreálhatunk belőlük, amelyek erősítenek és kondicionálnak is minket.

 

 
 
 
 
Megosztom
 

104 megjegyzés

 1. Ági mondta:

  Szimpi, hogy egy alapgyakorlatot mutatsz be, és nem egy nyálas edzőterembe fotóztatok vmi vadiúj csúcs szuper márkás cuccban. Teljesen egyszerű dolgok a legjobbak, és nem kell túlhájpolni a sportot sem, úgy, hogy köszönöm ismeretlenül is, hogy terjeszted a cross edzésmódszert, és gyakorlatait. 🙂

  2016. 06. 29.
 2. Vrábel Krisztina mondta:

  Ági!
  Örülök, hogy átjött a puritánság mondanivalója. 🙂
  A mozgás igénye a legfontosabb, a többi mind csak körítés. Aki mozogni akar, annak mindegy, hol van, mi van rajta, megtalálja a módját, hogy mozogjon.
  És továbbra is állítom, a fekvőtámasz és a plank a legjobb! 🙂

  2016. 06. 30.
 3. Visszajelzés: Cialis prescriptions

 4. Visszajelzés: cialis india

 5. Visszajelzés: cialis savings card

 6. Visszajelzés: cialis prices

 7. Visszajelzés: is there a generic for cialis

 8. Visszajelzés: price of cialis

 9. Visszajelzés: best ed pills at gnc

 10. Visszajelzés: top ed pills

 11. Visszajelzés: buy generic cialis

 12. Visszajelzés: walmart pharmacy

 13. Visszajelzés: canadian pharmacy online

 14. Visszajelzés: pharmacy online

 15. Visszajelzés: generic cialis online

 16. Visszajelzés: levitra online pharmacy

 17. Visszajelzés: levitra 20 mg

 18. Visszajelzés: vardenafil 20mg

 19. Visszajelzés: casino moons online casino

 20. Visszajelzés: online casino usa real money

 21. Visszajelzés: online casino games for real money

 22. Visszajelzés: parx casino online

 23. Visszajelzés: cialis dosage

 24. Visszajelzés: loan online

 25. Visszajelzés: cash advance

 26. Visszajelzés: payday loans

 27. Visszajelzés: generic cialis

 28. Visszajelzés: 20 cialis

 29. Visszajelzés: 20 cialis

 30. Visszajelzés: cialis 20

 31. Visszajelzés: cialis internet

 32. Visszajelzés: best online casino

 33. Visszajelzés: slots real money

 34. Visszajelzés: casino online slots

 35. Visszajelzés: casino

 36. Visszajelzés: cialis cialis online

 37. Visszajelzés: tadalafil liquid

 38. Visszajelzés: cialis online

 39. Visszajelzés: cialis generic name

 40. Visszajelzés: casino gambling

 41. Visszajelzés: online casino usa

 42. Visszajelzés: cialis without a prescription

 43. Visszajelzés: cialis dose

 44. Visszajelzés: cialis effective time

 45. Visszajelzés: cialis tubs

 46. Visszajelzés: buy cialis europe

 47. Visszajelzés: cialis for three ways

 48. Visszajelzés: is there a generic cialis

 49. Visszajelzés: how long does it take cialis to work

 50. Visszajelzés: buy furosemide 20 mg

 51. Visszajelzés: free keto diet for beginners

 52. Visszajelzés: frontline doctors ivermectin

 53. Visszajelzés: stromectol for sale

 54. Visszajelzés: ivermectin india

 55. Visszajelzés: prednisone drug

 56. Visszajelzés: stromectol pill for humans

 57. Visszajelzés: ivermectin 500mg

 58. Visszajelzés: buy cialis 20mg

 59. Visszajelzés: ivermectin injectable

 60. Visszajelzés: cialis milligrams

 61. Visszajelzés: tadalafil krka prix

 62. Visszajelzés: generic cialis uk cost

 63. Visszajelzés: cheapest cialis

 64. Visszajelzés: imverctin

 65. Visszajelzés: cialis price

 66. Visszajelzés: order cialis from india online

 67. Visszajelzés: tadalafil cost cvs

 68. Visszajelzés: posologie prednisone 20mg mylan

 69. Visszajelzés: prednisone 20mg for 5 days

 70. Visszajelzés: molnupiravir vs ivermectin

 71. Visszajelzés: cialis prescription prices

 72. Visszajelzés: tadalafil cost cvs

 73. Visszajelzés: stromectol covid

 74. Visszajelzés: side effects of prednisone in humans

 75. Visszajelzés: cialis dosis

 76. Visszajelzés: free casino cash no deposit usa casinos

 77. Visszajelzés: cialis online

 78. Visszajelzés: price of ivermectin liquid

 79. Visszajelzés: ivermectina

 80. Visszajelzés: live casino online deals

 81. Visszajelzés: cialis australia

 82. Visszajelzés: cialis without a doctor prescription

 83. Visszajelzés: cialis 20mg online

 84. Visszajelzés: stromectol tablets buy online

 85. Visszajelzés: ivermectin online

 86. Visszajelzés: ivermectin 400 mg brands

 87. Visszajelzés: generic tadalafil in us

 88. Visszajelzés: lasix mastercard

 89. Visszajelzés: prescription medication without a prescription lasix

 90. Visszajelzés: ivermectin generic

 91. Visszajelzés: ivermectin cream 5%

 92. Visszajelzés: ivermectin 2ml

 93. Visszajelzés: ivermektin

 94. Visszajelzés: ivermectin pills for sale

 95. Visszajelzés: luckylandslots.com login

 96. Visszajelzés: stromectol brand

 97. Visszajelzés: ivermectin tablet price

 98. Visszajelzés: ivermectin 12

 99. Visszajelzés: buy stromectol online

 100. Visszajelzés: stromectol 12mg

 101. Visszajelzés: order stromectol online

 102. Visszajelzés: ivermectin use in scabies

 103. Visszajelzés: stromectol oral

 104. Visszajelzés: ivermectin usa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük. 

Mojitotorta

Egy gyors, kevert tésztás finomság
recept
 

A legjobb téli zöldségleves

Minden fakszni nélkül
Kategória nélkül, recept
 

Baklava szénhidrátdiétába illesztve?!

Fából vaskarika?
recept
 

A szuperszénhidrátok

Hüvelyesek
Kategória nélkül, recept
 

Fetás-sonkás görögdinnyesaláta

Kánikulasaláta
recept
 

Mentás nektarinhabtorta

könnyű nyári tízórai/uzsonna
recept
 

Nyári kedvenc

Bazsalikompesztós zabsaláta grillsajttal
recept
 

FagyiszezON!

A legjobb hűsítő
recept
 

Spenótos újkrumplifőzelék

Így már lehet
recept
 

Fast food lassú változatban

Csirkés tortilla
recept