Csirkemellsonka házilag

Adalékmentesen, húsból
Vrábel Kriszta

Az egészséges étkezés számomra azon túl, hogy kerülöm a kristálycukrot, a finomított szénhidrátokat, azt is jelenti, hogy a lehető legnagyobb mértékben igyekszem kerülni a különféle élelmiszeripari adalékokat is. Tovább Tovább

Vrábel Kriszta

Az egészséges étkezés számomra azon túl, hogy kerülöm a kristálycukrot, a finomított szénhidrátokat, azt is jelenti, hogy a lehető legnagyobb mértékben igyekszem kerülni a különféle élelmiszeripari adalékokat is. Tovább Tovább

hazisonka

Felvágottak esetében ez igen csak nehéz, mert még az ilyen-olyan bio cuccok is tele vannak mindenfélével. Évente egyszer szoktunk készíttetni házi kolbászt, és sonkát pácolni, de azt sem lehet egyfolytában enni. Ahogy méregdrága levegőn szárított olasz és spanyol sonkákat sem. Amúgy ezekkel is az a tapasztalatom, hogy minimum nitrites pácsót láttak.

Ennek a házi csirkemellsonkának az ára vetekszik a legolcsóbb (a húst nem nagyon, ám szóját, vizet, a húsüzem padlójáról összesöpört és összedarált nyesedékeket annál inkább látott felvágottakéval), az elkészítéséhez pedig semmilyen speckó eszközre nem lesz szükségetek! És még hentes szaktudásra sem, ígérem.

Elindult a suli, lehet a gyerkőcöknek csomagolni a szendvicsbe a házi felvágottat!

Ééés, ha már elindult az iskola, akkor újra elindul, a nyári üzemmód után, a blog is. Munka és a gyerekek mellett és persze az én jól megérdemelt pihenésem mellett, a blogra már nem volt időm, ahogy a lányoknak sem. De most, kipihentem várjuk, hogy megosszuk Veletek tapasztalatainkat.

Remélem, mindenkinek jól telt a nyara és alig várja, hogy belekezdjen az életmódváltásba!

 

Hozzávalók

50 dkg csirkemell filé (2 nagyobb filé), só, frissen őrölt bors, szárított fűszer ízlés szerint (pl. használhatunk szárított zöldfűszereket: majoranna, kakukkfű, oregánó; porított fokhagymát, csilit, piros paprikát, római köményt)
  1. A csirkemelleket vágjuk fel 3-3 szeletre, húsklopfolóval lapítsuk ki. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Egy éjszakát hagyjuk állni a fűszerben.

  2. Másnap folpackkal együtt formázzunk belőle szoros hengert, a végeit kössük el. A folpackot légmentesen zárjuk mindenhol.

  3. Csomagoljuk a tömböt 2 réteg alufóliába, majd tegyük fazékba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, és takarék lángon, gyöngyözve (nem is kell forrnia) főzzük 1 órát.

  4. Hagyjuk kihűlni a vízben, majd csomagoljuk ki, tegyük szeletelés előtt hűtőszekrénybe (és tároljuk is ott), hogy szép vékonyan tudjuk vágni.

 
 
 
Megosztom
 

19 megjegyzés

  1. Szabó Móni mondta:

    szia Kriszta, nagyon jól hangzik, de engem mindig riaszt a folpackban/fóliában főzés, azokból vajon nem oldódik ki vmi főzés közben?

    2016. 09. 02.
  2. Szilvi mondta:

    Szuper recept! Én eddig mindig posírozott csirkemellet csináltam felvágott helyett, de ezt is ki fogom próbálni 🙂
    Egyébként a könnyen elérhető felvágottak közül az aldis prosciutto crudo adalékanyagmentes csak, a többi hasonlóban tényleg van pácsó.
    Ugye lesz naptár is? Nagyon hiányzik 🙂

    2016. 09. 02.
  3. Judyt mondta:

    Meddig áll el ez a felvágott, illetve fagyasztható esetleg? Nagyon szimpi, jó lenne, ha alkalmanként nagyobb adagot tudnék csinálni esetleg 🙂

    2016. 09. 02.
  4. Kriszta mondta:

    Judyt!
    Eddig fél kg húsokból csináltam, azok kb. 4-5 nap alatt elfogytak. Addig jó volt. Nagyon tovább nem tárolnám. (Bár egy bolti, szeleteltet sem kibontás után) én szeletelve, kis adagban fagyasztanám. Ha reggelre kell, este hűtőbe át, reggelre kiolvad. A disznósajttal ezt szojtul tenni és az bírja.

    2016. 09. 03.
  5. Kriszta mondta:

    Szilvi!
    Aldis tippet köszi, megnézem. Naptárt remélem októbertől be tudom illeszteni.

    2016. 09. 03.
  6. Anna A. mondta:

    Az alufóliából azt mondják, tényleg kioldódik valamennyi alumínium, megnő a belecsomagolt étel alumínium-koncentrációja.

    Szerinted működik ez a recept úgy is, ha esetleg jól körbezsinórozzuk a hústekercset?

    2016. 09. 08.
  7. Vrábel Kriszta mondta:

    Anna!

    Az alufóliával elvileg nem érintkezik, mert a folpack védi. Kérdés, abból, jön-e ki valami. (alufólia alatt sokat sütök, huh, ezt át kell akkor gondolnom)
    A csak körbetekerés nem jó, mert nem érintkezhet a vízzel. Szerintem köztes megoldásnak, először ki kell próbálni, szereti-e a család, stb. utána esetleg beruházni a sonkakészítő szerkenytűre, ha nagyon sokszor készíted. Az ára visszajön 2-3 hónap alatt.

    2016. 09. 08.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Itt a 100 fokot sem éri el, ha a vizsgálatnak hinni lehet, akkor ilyen hőfokon még minimálisabb az aluminium értékének növekedése.
      Köszi, hogy felhívtad erre a figyelmemet, sokat sütök fólia alatt.

      2016. 09. 08.
      • Anikó mondta:

        Van egy könyv: dr. Karácsony Irén A reformkonyha örömei a címe. 137.o. Ne használjunk alufóliát, folpackot zsíros ételek csomagolására, ugyanis rákkeltő anyagok oldódhatnak ki belőle, már szobahőmérsékleten is. 1992. es kiadás, azóta akár meg is dőlhetett ez az állítás, vagy jobbak lettek a folpackok. 🙂 Előny-hátrány mérlegelés, a magunk készítette tudom mi van benne és a megvett reménykedem, hogy azt kapom, amit szeretnék.

        2016. 11. 18.
        • Vrábel Kriszta mondta:

          Anikó!

          nem egyszerű a döntés, és tartok tőle, nehezen kideríthető mi az igazság. : ((
          Alufólia, grilltálca…, fémlábos, amúgy szerintem mindenből jön valami káros anyag hő hatására.

          2016. 11. 19.
  8. Ada mondta:

    Nagyon klassz recept, pont jól jön! Én nem aggódom, még ha ne adj isten valami ki is oldódna a folpackból, az még mindig ezerszer jobb, mint amivel a bolti van tele. (Mivel nekem közel van, én legszívesebben Szlovákiában veszem a felvágottat, ezerszer nagyobb a kínálat és a minőség, szemmel láthatólag húsból van a sonka, és sokkal olcsóbb is)

    2016. 09. 20.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Ada!
      Az a baj, ezt eldönteni nem tudjuk. Az egyik hivatkozás szerint, ilyen hőfokon nem oldódik ki belőle semmi, másik szerint igen. Amúgy hányan mikróznak úgy ételt, hogy lefolpackozzák? Sokan. Az valószínű mikróval spékelve még rosszabb.
      Azt tudom mondani, aki sokat készítene ilyet, vegye meg a szerkezetet hozzá-
      Felvágott kérdésben pedig teljesen igazad van, ehetetlenek. A legjobb, fogni egy darab husit, lesütni, kihűteni, vékonyra szelni. : ) Vagy sonkát készíteni így.

      2016. 09. 21.
  9. Ada mondta:

    Kedves Kriszta!
    Nagyon szeretem a blogodat, és már sok receptedet kipróbáltam, és használom – ezt épp ma fogom. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy hátha tudnál tanácsot adni. Sokszor (szinte mindig) csirkehúst készítek (most diétából kifolyólag) és mivel nem lehet zsiradékot használni, nagyon száraz lesz az egész (lehet hogy ez a diétának a hatásmechanizmusa: inkább nem is kell:)) ) Most olvastam a sous vid technikáról, ami éppen erre lenne jó megoldás. De amíg a férjem nem csinál egy gépet;) nincs erre valami jó alternatíva?

    2016. 10. 13.
  10. Vrábel Kriszta mondta:

    Ada!

    A csirke önmagában tényleg elég száraz tud lenni.
    Én nagyon szeretem sütőben egyben sütve, lefedve, lassan, akkor omlósan szaftosra sül. Szeretem a csirkemellet joghurtban pácolni, sütni, attól is sokkal szaftosabb marad. Egy diétában szerintem nem elsősorban a zsiradék megvonása a cél, bár léteznek nagyon spec. előírt diéták, nem tudom, a Tiéd milyen és miért nem ehetsz zsiradékot!

    2016. 10. 13.
    • Ada mondta:

      Köszönöm a gyors választ! 7 éve fogytam le 23kgt, azóta futok meg kerülöm a finomított gyors felszívódású szénhidrátokat, semmi cukor de mégis felszaladnak a kilók ennek ellenére is, és csak azt veszem észre hogy nehezebb futni:( Pedig nagyon vigyázok, tényleg:( Így most azóta másodszor csinálok egy fehérje-alapú diétát. 2-3 (5?:) ) kg, de magától nem megy le. Nemrég kezdtem fekvőtámaszozni!:) szintén a Te ihletésedre, meg egy kis plank. (És nagyon megkönnyebbültem, hogy nem volt “sous vide” bejegyzés;) ) …bocs, ez az egész nem tartozott ide, nyugodtan töröd!

      2016. 10. 13.
  11. Vrábel Kriszta mondta:

    Ada!
    Akkor csak kitartás! : ) Ilyen diétákat csak rövid ideig alkalmazz. Szerintem hozzászokott a szervezeted nagyon a futáshoz, az általa elégetett kalóriához. Én nem híztam, hanem stganáltam, de nem tetszett, hogy egyre többet futok és mégis stganálok. Ekkor vettem be a súlyzós edzéseket is a hetirendembe. Ajánlom nagyon, ez viszi a legtöbb kalóriát és nagyon szépen formál. A növekvő izomtömeg pedig több kalóriát éget el.
    Az pedig igaz, hogy ilyen szinten, mikor a Ch bevitel rendben van, jó szénhidrátokkal fedezve, akkor a zsírbevitelen lehet kalóriát spórolni. Én eddig locsoltam az olívaolajat mindenre, most módjával csepegtetem. : )

    2016. 10. 13.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



 

Baklava szénhidrátdiétába illesztve?!

Fából vaskarika?
recept
 

A szuperszénhidrátok

Hüvelyesek
Kategória nélkül, recept
 

Fetás-sonkás görögdinnyesaláta

Kánikulasaláta
Kategória nélkül, recept
 

Mentás nektarinhabtorta

könnyű nyári tízórai/uzsonna
recept
 

Nyári kedvenc

Bazsalikompesztós zabsaláta grillsajttal
recept
 

FagyiszezON!

A legjobb hűsítő
recept
 

Spenótos újkrumplifőzelék

Így már lehet
recept
 

Fast food lassú változatban

Csirkés tortilla
recept
 

Húsvéti kalács

Tönkölylisztből
recept
 

Fahájas-szilvás bukta

Péksütemény? Olykor jöhet!
recept