Gombás-padlizsános tönkölypite

Laktató, húsmentes fogás
Vrábel Kriszta

Pite, galette, quiche hívjuk akár így, akár úgy, nekem mindegy, jöhet bárhogy. Imádom a variálhatóságát, azt, hogy rengeteg zöldséggel lehet tölteni. Lehet egyszerű (pl. hagymás) extra (pl. édesköményes)… végtelen a variációk száma. Tovább Tovább

Vrábel Kriszta

Pite, galette, quiche hívjuk akár így, akár úgy, nekem mindegy, jöhet bárhogy. Imádom a variálhatóságát, azt, hogy rengeteg zöldséggel lehet tölteni. Lehet egyszerű (pl. hagymás) extra (pl. édesköményes)… végtelen a variációk száma. Tovább Tovább

padlizsanosgombaspite

Előtte egy leves, hozzá egy nagy adag ecetes zöldsaláta és kész is az ebéd. (Amely a munkahelyre is könnyen szállítható). Egy normál szelet 20 g szénhidráttartalom alatt marad belőle általában, így még köztes étkezésnek is jó lehet. Szóval, pitére fel!

(és vendégvárónak sem utolsó!)

A mostani gombás-padlizsános lett, krémes finom töltelékkel, a szélén ropogós tésztával.

Egy adag szénhidráttartalma: 19 g, ebből rost 2,25 g

piték a blogon:

Csicseriborsós-spenótos

Fetás-sóskapite

Kakukkfüves-csirkés pite

Paradicsomos pite

Kukoricás-cukkinis quiche

 

Hozzávalók

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1 dl natúr joghurt, 10 dkg vaj, csipet só; 30 dkg csiperke, 25 dkg padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, 2 tojás, olívaolaj, csokor petrezselyem, csokor bazsalikom (vagy kakukkfű), só, frissen őrölt bors
  1. A sütőt melegítsük elő 180-200 fokon. A lisztet keverjük el 1 tk. sóval, dolgozzuk össze tésztának a lágy vajjal, joghurttal.

  2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastag tésztának, helyezzük fém piteformába. A tészta alját szurkáljuk meg villával, tegyük hűtőszekrénybe, míg elkészül a töltelék.

  3. A padlizsánt vágjuk apró kockákra, a gombát szeleteljük. Nagy serpenyőben, olívaolajon dinszteljük puhára őket, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet, bazsalikomot, majd öntsük fel a tejszínnel, keverjük el.

  4. . Hagyjuk kicsit hűlni a keveréket, ha már nem túl meleg, keverjük hozzá a tojásokat. Öntsük a tölteléket az előkészített piteformába, tegyük az előmelegített sütőbe, süssük készre 25-30 perc alatt készre. Hagyjuk langyosra hűlni, szeleteljük.

 
 
 
Megosztom
 

12 megjegyzés

  1. Blanka mondta:

    Szia Kriszta! Alul-felül sütés vagy légkeverés? A fém piteforma fontos, vagy jó a kerámia vagy szilikon is?
    Köszönöm! Blanka

    2017. 02. 22.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Blanka! Tapasztalatom szerint a fémforma a legjobb, ebbe sül át tutira a tészta. Ha nincs, akkor egy fém sütőlemezre/tepsibe is formázhatod. Nekem sokkal jobban bevált a kerámiánál, a szilikon hasonlóan jó lehet. Alul-felül sütés, nem kell neki légkeverés.

      2017. 02. 22.
  2. fifinne mondta:

    Kedves Kriszta!

    Régesrégi olvasód vagyok, sok sláger receptemet Neked köszönhetem. Jó pár éve én is a tudatos szh fogyasztók táborát erősítem, nagy örömmel vettem annak idején a Te váltásodat is, hatalmas megkönnyebbülés biztosan jó ízű, izgalmas, a megszokottól eltérő “diétás”, vagyis inkább egészséges recepteket keresni a Dolce Vita-n, és most már itt is.
    Egy dologra engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed, abszolút konstruktívnak szánt észrevételként. Mindig, ha nekikezdek egy receptnek Tőled, már rámtör a rettegés, hogy jaj most mekkora adag az az adag? Én ugyanis pl. sokszor csak egy személyre főzök, egy adagot csinálnék, nem működik, hogy szétosztom; de ha szétosztanám, mint ezt a pitét is, hát hány szeletre vágjam?:) Tegnap a zöld smoothie-val jártam így: edzés után nekiálltam összedobni, de először (hiába vagyok rutinos) nem tudtam eldönteni, hogy ez most 2, vagy a magazinokból megszokott 4 személyes adag-e? Hasraütve feleztem, azt hiszem, jól döntöttem.
    Régi életemben nem is volt ez annyira fontos, de most ha nem is grammra pontosan, de számolok, szóval praktikus lenne tudni, mennyi az annyi.
    Ha a receptek elején, vagy végén jeleznéd, hány főre szólnak, hatalmas segítséget és megnyugvást okozna! (És tudom, hogy sokszor jelezve van, én szerintem valahogy mindig azoknak állok neki, ahol nincs – de soknak nincs.:))

    2017. 02. 28.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Szia!
      jogos kérés, fontos tudni főleg annak, akinek tényleg nagyon grammozni kell mindent. Általában, főleg az új, “szénhidrátos” recepteknél jelzem, hogy ebből az adagból ennyi, lett, ennyire vágtam stb. így egy adag, szelet ch tartalma ennyi meg annyi. Mivel így számolom ki én is. Persze, lehet, hogy valamikor lemarad. De köszi, hogy jelezted, figyelek rá jobban, hogy ne maradjon le! : )
      Régi recepteknél biztos, nem találsz ilyet, ide a blogra jellemzően nem szoktam adagokban írni.

      2017. 03. 01.
  3. fifinne mondta:

    Köszi a választ, és hogy veszed a lapot! Az ennyire vágtam/annyi fele osztottam szokott hiányozni nekem.
    Régieknél nem is keresem, ismerem a dörgést.:)

    Meg is fogom sütni ezt a pitét a hétvégén, hány szeletesre számoltad?
    Üdv,
    F

    2017. 03. 02.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      igen, itt csak azt írtam normál szelet, az itt 8. : )

      2017. 03. 03.
  4. Eszter mondta:

    Megsütöttem padlizsán helyett cukkinivel, szuper lett! A párom is megette, pedig nem szereti a tejszínt semmiben 🙂 köszi a receptet!

    2017. 03. 10.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Eszter! Tejföllel lehet ezekben a pitékben helyettesíteni a tejszínt, a padlizsánhoz és a cukkinihez is passzol. De igazán nem érezhető ki a tejszín belőle, gondolom, ezért is szerette. örülök, hogy ízlett! : )

      2017. 03. 16.
  5. Kriszta mondta:

    Szia Kriszta,

    A tésztát elősütés nélkül töltöd meg? Kellően omlós lesz úgy? Nagyon guszta a fotón, szeretném kipróbálni. 🙂

    2017. 04. 06.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Kriszta, igen ezt töltelékestül sütöm. Vékonyra nyújtom, hogy nem maradjon szalonnás, illetve nekem vékony fém piteformám van, ebben jobban sül, mint egy kerámiában. Sok ilyen quiche-szerűt sütök és azokat nem sütöm elő soha.

      2017. 04. 07.
  6. Kriszta mondta:

    Köszönöm a gyors választ! Nekem is vékony fém a piteformám, akkor ez így jó lesz.

    2017. 04. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



 

A legjobb téli zöldségleves

Minden fakszni nélkül
Kategória nélkül, recept
 

Baklava szénhidrátdiétába illesztve?!

Fából vaskarika?
recept
 

A szuperszénhidrátok

Hüvelyesek
Kategória nélkül, recept
 

Fetás-sonkás görögdinnyesaláta

Kánikulasaláta
Kategória nélkül, recept
 

Mentás nektarinhabtorta

könnyű nyári tízórai/uzsonna
recept
 

Nyári kedvenc

Bazsalikompesztós zabsaláta grillsajttal
recept
 

FagyiszezON!

A legjobb hűsítő
recept
 

Spenótos újkrumplifőzelék

Így már lehet
recept
 

Fast food lassú változatban

Csirkés tortilla
recept
 

Húsvéti kalács

Tönkölylisztből
recept